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K.S. Radhakrishnan, J.

These appeals have been preferred by the Commissioner of Customs. Common questions arise for consideration

in all these appeals and hence we are disposing of these cases by a common judgment. Question posed is whether

second-hand photocopiers are

capital goods or consumer goods and whether the import of second-hand photocopiers require licence and whether the

import is governed by

paragraph 2.17 of the Export Import Policy 2004-2009. Conflict of opinions were expressed by various Benches of the

Tribunals and

consequently the matter was referred to a Full Bench of CESTAT. CESTAT took the view that second-hand

photocopiers are capital goods

within the meaning of paragraph 9.12 and freely importable under paragraph 2.17 and are not consumer goods within

the meaning of Exim Policy

for the year 2004-2009 Commissioner of Customs is aggrieved by those orders and has preferred these appeals. For

disposal of these appeals we

may refer to the facts in CUA. No. 11 of 2005.

2. Respondent private limited company had filed B/E 154419/25-1-05 for import of various models of used

photocopiers. The goods were

invoiced at US $ CIF and the total assessable value worked out to Rs, 19,20,474/-. Goods were examined in the Office

of the Customs and were

found to be as per the declaration. The declared price was compared with the contemporary import price at other ports

and the price of models of



photocopier was found to be low. The details of said prices were given to the importer and it was proposed to raise a

query on the importer and

reject the transaction value in terms of Rule 10(A) of Customs Valuation Rules, 1988 and the value was proposed to be

re-fixed under Rule 6/8 of

Valuation Rules, 1988 based on the contemporary import price/Chartered Engineer Certificate. The proposed

assessable value worked out to Rs.

24,11,741/-. It was noticed that the second-hand photocopiers are not importable under para 2.33 of Hand Book of

Procedures to Foreign

Trade Policy and the same was restricted under para 2.17 of the Foreign Trade Policy. Since the exporter had failed to

produce any valid import

licence it was noticed that the goods are liable to confiscation u/s 111(d) read with para 2.17 of Foreign Trade Policy. It

was also noticed that the

importer was liable for penalty u/s 112 of Customs Act, 1962. Importers were therefore called upon to show cause to

the Commissioner of

Customs as to why the goods imported under B/E 154419, dated 25-1-2005 should not be confiscated and penalty

imposed. A show cause

notice dated 25-2-2005 was therefore issued to the importer u/s 124 of the Customs Act, 1962. Reasons for issuing

such show cause notice has

been specifically stated in the notice. We may extract the reasons for easy reference.

As per para 2.17 of Foreign Trade Policy 2004-2009 all second-hand goods except capital goods are restricted for

import. As per para 2.33 of

Hand Book of Procedures of Foreign Trade Policy, import of second- hand capital goods shall be allowed without

licence. Similar provision for

import of second-hand capital goods existed under para 2.17 of Export Import Policy 2002-2007 as well as at para 2.33

of Hand book of

Procedures to the same. Under this policy it was clarified by the DGFT vide circular 16 dated, 29-9-2003 that

second-hand personal computers

and laptops are covered under definition of second-hand goods and their import is governed by para 2.17 of the policy

and not covered under the

definition of capital goods as defined under para 9.10 of policy and para 2.33 of hand book of procedures. In

continuation to that it was further

clarified by DGFT vide Circular 19, dated 11-11-2003 that second-hand photocopier machines, air-conditioners, diesel

generating sets are also

covered under the definition of ''second-hand goods'' and their import is governed by 2.17 of policy which restricts

import of second-hand goods

without licence. Thus, by Circular 16, dated 29-9-2003 and 19 dated 11-11-2003 DGFT clarified that import of

second-hand photocopiers are

governed by para 2.17 and not by para 2.33. Para 2.17 restricts import without licence. It was further reaffirmed by

DGFT under the current

policy (2004-2009) also vide policy Circular 20 (2004-09) dated 23-2-2005 that the used photocopiers are restricted for

import under para



2.17. Copy of policy circular is enclosed. Thus in view of the clarification cited above, used photocopiers are not

importable under para 2.33 of

Hand Book of Procedures to Foreign Trade Policy and the same is restricted under para 2.17 of the Foreign Trade

Policy.

Respondent importer then filed reply to the show cause notice stating as follows:

It has been the recent Practice for the past few months by the Custom House Cochin to adjudicate consignments of

Used Photocopiers by

misinterpreting the circular of DGFT Policy Circular No. 16 (RE-2003)/2002-07 dated 29-9-2003 and 19

(RE-2003)/2002-07, dated 11-11-

2003 which are specifically issued for EPCG Schemes only and not for normal importers who are paying full duty and

do not import under the

EPCG Scheme. These circulars are intended to be applied to the EPCG Scheme wherein there is a provision for an

exemption of customs duty

with certain fulfillment criteria. Therefore the said two circulars issued under the EPCG Scheme cannot be suo motu

applied to other importers

paying full import duty and having no export obligations.

Objection filed by the respondent importer was considered by the Commissioner of Customs who rejected the

objections stating that Director

General of Foreign Trade vide Policy Circular No. 16 (RE-2003)/2002-07, dated 29-9-2003 clarified the position of

import of second-hand

personal computers and laptops. DGFT further clarified vide Policy Circular 19/RE-2003)/2002-07, dated 11-11-2003

that the second-hand

photocopying machines etc. are also covered under the definition of ""Second-hand goods"" and their import is

governed by the provisions of para

2.17 of Exim Policy. Further it is also stated that the position has been further reiterated by Policy Circular No.

20(2004-2009) dated 23-2-2005

by Director General of Foreign Trade and thus in view of policy Circular Nos. 16/03 and 19/03 and 20 (2004-2009),

dated 23-2-2005 used

photocopying machines cannot be imported without licence under para 2.33 of Hand Book of Procedures. It is also

stated that the policy circulars

are only issued by Director General of Foreign Trade, New Delhi which are binding on all concerned. Therefore the

Commissioner of Customs

rejected the arguments raised on the side of the importer and decided to confiscate the used photocopiers covered

under B/E No. 154419, dated

25-1-2005 u/s 111(d) of the Customs Act, 1962. Commissioner also determined the assessable value of Rs.

19,20,474/- and was given option to

the importer to redeem the same on payment of a fine of Rs. 6 lakhs. Further a penalty to Rs. 2 lakhs was also imposed

u/s 112 of the Customs

Act, 1962. Aggrieved by the said order matter was taken up before the CESTAT. CESTAT allowed the appeal vide its

order dated 11-5-2005.



3. Tribunal took the view that second-hand photocopiers are capital goods within the meaning of paragraph 9.12 and

freely importable under

paragraph 2.17 and are not consumer goods. Tribunal has also found the circulars Nos. 16/03, 19/03 and 20/05 issued

by the Director General of

Foreign Trade dealt with imports under the EPCG Scheme and those circulars have no application to the general

imports of the nature made by the

importer and therefore held that second-hand photocopiers are capital goods within the meaning of paragraph 9.12 and

freely importable under

paragraph 2.17 and are not consumer goods.

4. Sri John Varghese, Assistant Solicitor General contended that since the respondent assessee is a trader dealing in

the purchase and sale of

photocopiers it cannot be said that purchase and sale of second-hand photocopiers can be considered as capital

goods. Counsel further submitted

that Circular Nos. 16, 19 and 20 are applicable to imports in general and that the second-hand photocopiers are the

second-hand goods and are

not freely importable as capital goods. Further Counsel also submitted as per para 2.3 of the Foreign Trade Policy

2004-2009 the DGFT is the

final authority for interpretation of policy provisions which is final and binding on all the parties. In support of his

contention he placed reliance on

the decision of the Supreme Court in M.J. Export Ltd. and another Vs. The Customs, Excise and Gold (control)

Appellate Tribunal, Bombay and

others, . Counsel submitted in any view of the matter the clarificatory notification issued by the DGFT would take effect

retrospectively. Counsel

submitted that the Tribunal has not properly appreciated the scope and ambit of Foreign Trade Policy 2004-2009.

5. Sri S.K Bagaria, Senior Counsel, appearing for the importer submitted that the Tribunal has correctly come to the

conclusion that the second-

hand photocopiers are capital goods within the meaning of paragraph 9.12 and freely importable under paragraph 2.17

and are not consumer

goods. Counsel submitted that the DGFT has no jurisdiction to sit in judgment over the Exim Policy issued for the year

2004-2009. Counsel

referred to paragraph 2.17 of the una-mended policy and submitted that as per the policy second-hand capital goods

could be freely imported and

that policy was amended only on 19th October 2005 by Government of India in exercise of its powers conferred u/s 5 of

the Foreign Trade

(Development and Regulation) Act, 1992 read with paragraph 1.3 of the Foreign Trade Policy, 2004-09. Counsel

submitted, amendment would

take into effect only prospectively and would not apply in the case of the respondent since respondent had imported

goods prior to 19th October,

2005, Counsel submitted, the Circulars No. 16/03, 19/03 and 20/05 are not applicable to second-hand photocopiers.

Counsel referred to the



Exim Policy for the year 2004-2007 as well as 2004-2009 and submitted that wherever restricted items of consumer

goods were enumerated,

photocopiers did not find place in the list and that they appear as capital goods. Counsel submitted that second-hand

photocopiers would not fall

under the definition of consumer goods as given in paragraph 9.16 of the Foreign Trade Policy. Counsel submitted the

various circulars issued are

not applicable to import of second-hand photocopiers, but only to import under EPCG Scheme. Counsel elaborately

took us through various

provisions of the Exim Policy in order to support his contentions.

6. Indisputedly on the issuance of the notification by Government of India on 19th October, 2005 in exercise of powers

conferred u/s 5 of the

Foreign Trade (Development and Regulation) Act, 1992 read with paragraph 1.3 of the Foreign Trade Policy,

2004-2009. Import of second-

hand personal computers, laptops, photocopier machines, air conditioners, diesel generating sets will only be allowed

against a licence issued in this

behalf. Question to be considered is as to whether import of second-hand photocopiers effected prior to 19th October,

2005 would be governed

by the circulars Nos. 16/03, 19/03 and 20/05 issued by DGFT warranting a licence for import. As per paragraph 2.3 of

the EXIM Policy if any

question or doubt arises in respect of the interpretation of any provision contained in the Exim Policy or regarding the

classification of any item in

the ITC (HS) or Handbook (Vol. I) or Handbook (Vol. 2) or Schedule of DEPB Rate, the said question or doubt shall be

referred to the Director

General of Foreign Trade whose decision thereon shall be final and binding. Representations were received by the

Ministry of Commerce and

Industry seeking clarification as to whether second-hand personal computers/laptops are covered under the definition of

second-hand capital

goods and allowed freely as per the provisions of paragraph 2.33 of Hand Book of Procedures (Vol. 1), 2002-2007,

provided they are not more

than ten years old. The matter has been deliberated upon by the DGFT and held that those items are not covered

under the definition of capital

goods as defined under Paragraph 9.10 of Exim Policy and Paragraph 2.33 of Hand Book of Procedures (Vol. I). It was

therefore clarified by

circular No. 16/03 that second-hand personal computers/laptops can also not to be permitted for import under EPCG

Scheme under the

provisions of Paragraph 5.1 of the Exim Policy, even for service providers. In continuation of the policy circular No.

16/03, dated 29-9-2003

DGFT had further clarified by circular No. 19, dated 11-11-2003 that second-hand personal computers/laptops are

covered under the definition

of second-hand goods and their import is governed by the provisions of paragraph 2.17 of Exim Policy 2002-07. The

above clarificatory portion



of the circular was applicable to second-hand photocopier machines not covered by EPCG Scheme. Further policy

circular No. 19 states as

follows:

In view of this, Second Hand Photocopier Machines, Air Conditioners, Diesel Generating Sets, etc. can also not to be

permitted for import under

EPCG Scheme under the provisions of Para 5.1 of EXIM Policy even if these are less than ten years old and even for

Service Providers.

Policy circular No. 19 deals with three categories of cases. First category is regarding the import of personal

computers/laptops, second-hand

photocopier etc. which are covered by ""second-hand goods"". When we read above category along with circular No. 16

it is clear that second-

hand photocopiers are governed by the provisions of Para 2.17 of Exim Policy 2002-07 and not covered under the

definition of ""capital goods"" as

defined under Para 9, 10 of the Exim Policy. Second category deals with import of second-hand photocopiers etc.

under the EPCG Scheme

which says that it cannot be permitted to be imported, under the provisions of para 5.1 of Exim Policy. The third

category is the only exemption

which says that import of new personal computers, photocopiers etc. may be permitted under EPCG Scheme provided

they required for

manufacturing of goods or rendering services. On a combined reading of circular Nos. 16/03, 19/03 and 20/05 we are of

the view the second-

hand photocopiers are not covered under the definition of capital goods as defined under paragraphs 9, 10 of Exim

Policy. Same is the position

under the EPCG Scheme as well and the only exception is that import of new photocopier machines may be permitted

under the EPCG Scheme

provided they required for manufacturing of goods or rendering services. Above being the meaning and purport of the

various circulars we are of

the view the finding of the Tribunal that those circulars relate only to import under EPCG Scheme cannot be sustained.

7. We are of the view, second-hand photocopier machines imported by the importer would also be governed by the

above-mentioned circulars

the exemption which we have already stated is with regard to the import of new photocopier machines, under EPCG

Scheme provided they are

required for manufacturing of goods or rendering services. The goods imported by the importer will not fall under that

category. Consequently the

order passed by the Tribunal cannot be sustained and the same stands set aside.

8. Counsel appearing for the respondent referred to a decision of the Delhi High Court in Prashant Glass Works Pvt.

Ltd. Vs. Collector of

Customs, , Narendra Udeshi Vs. Union of India (UOI) and Others, , G.P. Dave and Sons (Shipping) Vs. Collector of

Customs and Others, and



submitted that in several cases courts have interfered with the circulars issued by the DGFT since those circulars are

contrary to the policy and

therefore this court should ignore circulars 15/03, 19/03 and 20/05. We find it difficult to accept that contention. First of

all the decisions cited by

the counsel are decisions where the vires of circulars were challenged in a petition under Article 22B of the Constitution

of India. The circulars as

such have not challenged in these proceedings and therefore respondents importers are bound by those circulars

unless they are annulled in

appropriate proceedings. Therefore the decisions cited by the importer are not applicable to the facts of these cases.

Further we also notice that

DGFT has got the power to issue circulars under clause 2.3 of the Foreign Trade Policy read with clause 1.A.4 of

Foreign Trade Policy 2004-

2009. In any view the power of DGFT in issuing those circulars have not been questioned by the importer in appropriate

proceedings.

9. Counsel further submitted that the order impugned in these cases have already been appealed against by the

revenue before the Andhra Pradesh

High Court in Central Excise Appeal No. 52 of 2005. A Division Bench of the Andhra Pradesh High Court dismissed the

appeal stating that no

question of law was raised much less and substantial question of law. Counsel submitted, since the appeal has been

dismissed by the Division

Bench of the Andhra Pradesh High Court the Commissioner is bound by that decision and judicial discipline demands

that this court shall not

interfere with the impugned common order which was upheld by the Andhra Pradesh High Court. We find it difficult to

agree with the reasoning of

the Andhra Pradesh High Court stating that no question of law has been raised for consideration. We have already

found that the importer is

bound by the policy Circulars No. 16/03, 19/03 and 20/05 and the second-hand photocopier machines are second-hand

goods and are not freely

importable as ""capital goods"", the only exemption is with regard to the import of new photocopier machines, provided

they are imported under

EPCG Scheme and are required for manufacturing of goods or rendering services. Under such circumstance we are

inclined to allow these appeals

and set aside the orders passed by the Tribunal.
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